Hvad er Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) er betegnelsen for enheder som er forbundet i et netværk, hvor de har til formål at opsamle og dele data, samt styre andre enheder, meget lignende til hvordan din fjernbetjening styrer dit tv eller din trådløse mus styrer din pc - Bare meget mere udvidet.

IoT enheder kan være en dagligdags ting såsom en temperaturmåler, en lampe, en vaskemaskine eller din mobil. De kan således være forbundet via en, eller flere, af de mange trådløse teknologier, som f.eks. WiFi eller Bluetooth, hvor de kan sende/modtage data og give kommandoer, som f.eks. at du beder din vaskemaskine tænde via din mobil. Det ovenstående eksempel er et typisk brugsscenarie, men IoT er især en vigtig teknologi til industriel brug.

Industrial Internet of Things

Industrial IoT (IIoT) kendetegnes ved at der er mere fokus på automatisering via machine-to-machine (M2M) kommunikation, og er en vigtig del af vi i dag kalder Industry 4.0 - Den næste generation af industrien. Ved at opsamle en masse information via IoT sensorer, er der rig mulighed for at analysere sine processer, og finde netop de punkter der er flaskehalse og finde løsninger dertil. Ved opsamle of dele data mellem de enkelte komponenter i f.eks. en produktionslinie, så kan komponenterne, med lidt hjælp fra noget software, optimere processen automatisk uden at der er nogle arbejdere som skal modificere de forskellige parametre for komponenterne.

Forretningspotentiale

Brug af IoT åbner op for nye forretningsmuligheder og kan forstærke de nuværende forretningsmodeller der allerede findes i jeres firma. Dataindsamling og analyse kan være kritiske i forhold til at forudse fejl og reducere reaktiv vedligeholdelse, ved proaktivt at løse problemerne før de opstår. Udover at kunne reducere fejl, så kan data bruges til at analysere og finde processer som ikke virker optimalt.

IoT kan derudover også forbedre mere end automatikske, eller semiautomatiske, processer, som f.eks. indendørsklima og reducere unødvendig forbrug. Her kunne der f.eks. være tale om måle og forøge luftkvalitet på et kontor, eller bygning, således at der personer der arbejder kan for forhøjet arbejdsvilkår. Dette kan gøres ved at sætte nogle trådløse sensorer op der måle f.eks. kulilte, temperatur og luftfugtig, og bruge dette til at sætte f.eks. aircondition i gang eller automatisk vinduesåbning. Ligeledes kan dette også bruges til kun at holde en aircondition i gang når der brug for den, eller sørge for at lys holdes slukket når der ingen er i lokalet. Dette er ikke kun godt for miljøet, men også for el-regningen.

Hvad er en IoT enhed

En IoT enhed kan findes overalt, og de fleste tænker ikke over at mange af de enheder de allerede ejer kan beskrives som en IoT enhed. Et godt eksempel er din smartphone, som ikke bare er en enhed der er forbundet med internettet, men også er enhed der kan styre mange andre enheder (f.eks. smart tv, højtalere eller lys), og som derudover også har et stort udvalg af sensorer, herunder microfon, lys, accelerometer og tryksensor. Internet of Things er derfor ikke en teknologi som er ny og fremmede for de fleste, men er noget som næsten alle bruger til hverdag. De fleste IoT enheder vil dog være simpler, mindre, og meget billigere end en smartphone, og mange af dem vil ikke have en direkte brugergrænseflade vil have til formål at enten opsamle og videresende data eller agere på data fra andre enheder.